Felicitatie

Wanneer iemand die dicht bij je staat een geweldige prestatie behaalt, is het normaal dat je hem of haar je felicitaties wilt aanbieden. Maar wat betekent het om een ​​goede felicitatie te geven? En hoe doe je dat op de meest zinvolle manier?

Feliciteren

Feliciteren

Laten we eerst beginnen met de definitie van felicitaties. Merriam-Webster definieert het als "een uiting van lof of bewondering." Maar er is meer dan dat. Als je iemand feliciteert, erken je niet alleen hun prestatie - je viert het ook met hen. Je zegt: "Ik ben zo blij voor je!"

Natuurlijk zijn er verschillende manieren om je felicitaties aan te bieden. Hier zijn een paar tips:

Wees eerlijk

Het belangrijkste is om oprecht te zijn in jouw lof. Als je niet oprecht gelooft dat wat de ander heeft bereikt indrukwekkend is, zullen je felicitaties hol klinken. Neem dus even de tijd om na te denken over waarom je de persoon feliciteert voordat je iets zegt.

Wees specifiek

Het is altijd zinvoller om specifieke complimenten te geven dan algemene complimenten. Bijvoorbeeld, in plaats van simpelweg te zeggen "Geweldig!" probeer iets als: "Ik ben zo trots op je dat je die nieuwe baan hebt gekregen." Of: "Je schilderij is absoluut prachtig - ik kan niet geloven hoeveel talent je hebt!"

Wees enthousiast

Je stemgeluid en lichaamstaal kunnen net zoveel zeggen als de woorden die je gebruikt. Dus als je iemand feliciteert, zorg er dan voor dat je klinkt en er enthousiast uitziet! Een grote glimlach en een hartelijke handdruk (of knuffel, als je dichtbij genoeg bent) zullen er echt voor zorgen dat je echt blij voor ze bent.

Opvolgen

Nadat je je felicitaties hebt aangeboden, ga je een stap verder door te vragen naar de plannen van de persoon of door aan te bieden op welke manier dan ook te helpen. Als je vriend bijvoorbeeld net een nieuwe baan heeft gekregen, zou je iets kunnen zeggen als: "Dus, wat is je eerste opdracht?" of "Is er iets dat ik kan doen om je te helpen je te settelen?"

Gefeliciteerd met een kaartje

Als je net dat stapje extra wilt doen, kun je altijd iemand feliciteren met een kaartje of cadeau. Dit is vooral attent als de persoon een moeilijke tijd doormaakt - een felicitatiekaart kan hun dag echt opfleuren.

Als het gaat om het uitkiezen van een kaart, probeer er dan een te vinden die de prestatie weerspiegelt waarmee je de persoon feliciteert. Als ze bijvoorbeeld net een nieuwe baan hebben gekregen, wil je misschien een kaart vinden met zoiets als: "Beste wensen voor een succesvolle carrière!"

Als je een geschenk geeft, probeer er dan opnieuw iets van te maken dat gerelateerd is aan de prestatie. Een mooie fles wijn of champagne is altijd een goede keuze, of je kunt iets persoonlijkers krijgen als je de persoon goed kent.

Het maakt niet uit hoe je iemand feliciteert, onthoud dat je oprecht, specifiek en enthousiast moet zijn. Een paar goed gekozen woorden (of zelfs maar een glimlach) kunnen iemands dag echt goed maken.

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Alle blogcategorieën
Bekijk deze artikelen dan ook eens