Feiten over wenskaarten

Wenskaarten zijn een van de meest populaire vormen van communicatie. Ze zijn er in alle soorten en maten en kunnen voor elke gelegenheid gebruikt worden. Wenskaarten worden vaak gezien als een manier om iemand te laten zien dat je om iemand geeft, en ze blijven zelfs in ons digitale tijdperk populair.

Het verzenden van een wenskaart wordt ook al zeer lang gedaan (zie geschiedenis wenskaart). Hierdoor zijn er leuke statistieken vrijgekomen. Hieronder lees je een aantal van deze feiten. 

Feiten over wenskaarten

De feiten

Verzendingen in Nederland

Wist je dat 90% van alle huishoudens in Nederland per jaar minimaal een wenskaart koopt, maar ook verzend naar een ontvanger. Het gemiddelde aantal gekochte kaarten per jaar is 56 kaarten per huishouden. Doorgaans worden kaarten gestuurd met kerst, verjaardagen of andere speciale gelegenheden.

Kaarttip: Sterkte toewensen

Ontvangen van de kaart

Het ontvangen van kaarten ligt gemiddeld op 25 kaarten per inwoner per jaar. Een zesde van deze kaarten zijn bedoeld voor verjaardagskaarten. 

Gekeken naar het ontvangen van kaarten geeft 9 op de 10 Nederlanders aan uit te kijken naar het ontvangen van een kaart van vrienden en familie. De voornaamste reden is het scheppen van een speciale band tussen familie en/of vrienden. Het is een belangrijk aspect voor vele Nederlanders, maar daar mogen we ook trots op zijn. 

Wanneer je post ontvangt en er zit een persoonlijke wenskaart in, dan is dit ook de eerste kaart die gelezen wordt. Het brein is namelijk op zoek naar iets positiefs en onbewust wordt je brein gestimuleerd met positieve vibes. Als reactie wil je dit verstevigen en zul je de kaart open maken. 

Populaire kaarten

Zoals verwacht zijn de Kerstkaarten het meest populair onder de Nederlanders. Op basis van alle seizoenskaarten zijn 75% Kerstkaarten, vervolgens Valentijnskaarten, Moederdagkaarten, Vaderdag kaarten en Paas Kaarten. Halloween kaarten staan nog laag in het rijtje, maar ze zijn wel in opmars en worden steeds meer verzonden.  

Andere populaire kaarten zijn verjaardagskaarten. Op basis van alle alledaagse kaarten zijn 33% verjaardagskaarten, vervolgens jubileum, beterschap, vriendschap en condoleance. 

Volume 

Wordt er gekeken naar hoeveel kaarten er worden gekocht jaarlijks, dan is dit ongeveer 450 miljoen kaarten en dat is omgerekend ongeveer 330 miljoen euro per jaar. De verkoopprijs van kaarten variëren nogal in Nederland. Je hebt kaarten voor €0,25, maar ook voor €10,00. De hoogte van de prijs ligt aan het design van de kaart. Speciale kaarten kosten meer geld en standaard kaarten kosten minder geld. Hoe bijzonder de kaart, hoe hoger de prijsvoering. 

Gekeken naar kerstkaarten dan worden er ongeveer 200 miljoen kerstkaarten jaarlijks verzonden in Nederland, gemiddeld 9 kerstkaarten per Nederlander. 

Wordt er gekeken naar wie de meeste kaarten koopt, dan valt het op dat 70% van de kopers een vrouw is. 

Kaarten versturen in Nederland is ook zeer bekend en dat is ook wel te zien als er gekeken wordt naar het aantal verstuurde kaarten per land. Nederland staat namelijk op de derde plaats onder Amerika en Engeland. 

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Alle blogcategorieën
Bekijk deze artikelen dan ook eens