Geschiedenis van wenskaarten

De geschiedenis van wenskaarten is verweven met de geschiedenis van de post. De eerste postdienst werd ontwikkeld in het oude Egypte en werd gebruikt om berichten tussen ambtenaren te verzenden. In de jaren 1300 werden speciale koeriers gebruikt om begroetingen van de ene persoon naar de andere te brengen. Deze boodschappers kregen vaak geld of andere geschenken als beloning voor hun dienst.

Rond de middeleeuwen begint het tijdperk van de wenskaart in Europa. Voorheen werd liefde voornamelijk naar elkaar toegezongen, maar tijdens deze periode werd er gebruik gemaakt van papier om hun liefde te verklaren. Handgemaakte wenskaarten werden gemaakt en gebruikt om een leuke boodschap over te brengen. Zodoende begonnen ze in Duitsland al met wenskaarten drukken uit houtsnijwerken. 

De eerste Kerstkaart verscheen in Londen rond 1843 (voor zover bekend). Sir Henry Cole huurde de artiest John Calcott in om een Kerstkaart te ontwerpen, zodat hij die kon opsturen naar familie en vrienden. 

Geschiedenis

De wenskaart in Amerika

De eerste kaarten waren te vinden in Amerika rond 1415, maar rond het jaar 1800 werden deze kaarten ontzettend populair, mede door Penny Post. Wenskaarten werden betaalbaar en hierdoor ook zeer populair. Uiteindelijk kwam er ook een uitgever tevoorschijn, in Massachusetts door Esther Howland. Haar eerste verkochte handgemaakte liefdeskaart dateert rond 1849 en hier is een zeer succesvol uitgeversbedrijf ontstaan, met een specialisme in uitvoerige gedecodeerde kaarten. 

In 1856 startte een Duitser genaamd Louis Prang een lithografie bedrijf in Boston.  Dit groeide uiteindelijk uit tot een zeer succesvol bedrijf in wenskaarten. In de eerste 10 jaar kreeg Louis het voor elkaar om de kleur van lithografie dusdanig te perfectioneren, dat het produceren van grote schilderijen ver werd overtroffen in opzichte van andere grafische kunstenaars. Zowel in Amerika als in Engeland. In 1870 richtte Louis zich op het maken van luxe Kerstkaarten en in 1875 introduceerde Louis zijn eerste eigen complete lijn van Kerstkaarten. 

De Kerstkaarten van Prang waren een spektakel tot het jaar 1890, toen kon het niet meer concurreren met goedkopere kaarten. Dit resulteerde tot het vrij laten van de Kerstkaarten in zijn uitgeverij. Van 1890 tot 1906 was er overigens ook een daling van het verkoop van Kerstkaarten in Amerika. 

De wenskaart in Europa

Wenskaarten werden voorheen altijd gestuurd door de rijken, omdat kaarten nogal kostbaar waren en iedere kaart diende met de hand bezorgt te worden. Voor 1850 was het een dure bezigheid. 
Dit veranderde toen technologie op de markt kwam. Door ontwikkelingen van het drukproces werden onbetaalbare kaarten getransformeerd tot populaire, betaalbare kaarten. 

Tijdens de 19e eeuw werden kaarten versierd, mede als het briefpapier. Tijdens deze periode kwamen twee kaarten weer nadrukkelijk naar voren, de Kerstkaart en de liefde kaart. 

De ontwikkelingen werden na De Eerste Wereldoorlog steeds bekender en beter. Zo werden er meer mogelijkheden ontwikkeld en ontstonden steeds meer uitgevers van wenskaarten. Naast wenskaarten, waren ansichtkaarten ook zeer populair. Met name het zien van afbeeldingen van diverse plaatsen waren enorm populair. 
Rond 1950 werd er ook steeds meer humor toegevoegd aan kaarten. Vanaf 1980 werden wenskaarten niet meer gebruikt voor speciale gebeurtenissen, maar werden kaarten ook gestuurd voor het zenden van een persoonlijke boodschap of een herinnering. 

Online kaarten versturen

In 1990 ontstond de e-card door de sterke groei van de elektronische technologie. Steeds meer mensen gingen het internet gebruiken en werd de e-card een nieuw communicatie middel. De wenskaarten groeide verder en werden nu verkocht in traditionele vormen en in elektronische vormen. 

In het jaar 2004 ontstond er een ontwikkeling waarbij afbeeldingen gedrukt konden worden op de wenskaart. Denk aan een bestaande afbeelding of een eigen gemaakte foto. Je kon deze foto online ontwerpen en op dezelfde dag werd de kaart gedrukt en op de post verstuurd. Zodoende ontstonden er tal van websites waarbij je kaarten online kon versturen met een leuke boodschap. 

Op de dag van vandaag worden er nog steeds wenskaarten gestuurd. Het schrijven van een wenskaart wordt daarentegen wel steeds wat minder, maar het bestaat nog steeds. Het schrijven van een kaart biedt namelijk veel meer persoonlijkheid aan dan het schrijven van een online bericht. 

De mobiele telefoons is overigens wel de grootste tegenpool van kaarten. Waar je voorheen iemand een kaart gaf voor de verjaardag, stuur je nu eenvoudig een bericht via de telefoon. Dit zorgt voor veel lagere verkoopcijfers van de wenskaarten, maar toch schrijven we ze niet uit de markt. Wenskaarten blijven nog wel bestaan, al zullen ze langzaam wegvallen. 
 

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Alle blogcategorieën
Bekijk deze artikelen dan ook eens